naar de homepage
copyright Marcel Scholing
biografie cd's ensembles pers contact
 

perspakket


2009 concerten
 
 
Na zanglessen te hebben gevolgd bij onder andere Nelly van der Spek en Henny Diemer studeerde Hans Scholing aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem bij Tom Sol waar hij in 1998 afstudeerde.
Tijdens zijn studie werd hij in de gelegenheid gesteld gastlessen te volgen bij o.a. Roberta Alexander, Carolyn Watkinson, Jard van Nes en Charlotte Margiono. Momenteel wordt hij gecoached door Frans Fiselier.

Poesjkin voorstellingHans Scholing werkte mee aan
verschillende operaprodukties
zoals Le nozze di Figaro (Bartolo en Figaro), Don Giovanni maar ook Tosca, Antigone (van Ton de Leeuw) en Dido en Aeneas. Onlangs verleende hij zijn medewerking aan Verdi’s La Traviata, Alceste van Händel en The Fairy Queen van Purcell.

Hans Scholing heeft zijn sporen verdiend in muziektheaterproducties in het hele land. De meeste recente zijn een mini-opera tijdens het Oerolfestival 2006 (uitgevoerd door YO-producties), diverse grote en kleine producties bij muziektheater De Plaats en een operaproductie in de zenderzaal van Radio Kootwijk.
Hiervoor zong Scholing in opera’s voor kinderen bij Xynix en Stichting Dwars.
Verder maakt hij sinds achttien jaar deel uit van het gerenommeerde mannenkwartet Mezzo Macho waarmee hij diverse theater-producties speelde en vier cd’s opnam.


copyright Frank MullerAls veel gevraagd oratoriumzanger is Hans Scholing vertrouwd met alle bekende werken zoals de Johannes- en Matthaüspassion, het Weihnachtsoratorium en de minder bekende Lukas- en Markuspassion van Bach; Die Schöpfung, Die Jahreszeiten, het Stabat Mater en veel missen van Haydn; The Messiah van Händel, de Petite Messe Solennelle van Rossini, vele missen van Mozart en kantates van Bach en requiems van onder anderen Mozart, Fauré en Duruflé. Daarnaast zingt hij met regelmaat werken van Engelse componisten, waaronder The crucifixion van Stainer, Olivet to Calvary van Maunder, Five mystical songs van Vaughan-Williams en The armed man van Jenkins.

Naast opera en oratorium verdiept Hans Scholing zich in het liedrepertoire met een voorkeur voor het romantische, Engelse repertoire maar waarbij componisten als Poulenc, Weill en Gershwin niet geschuwd worden. Hij werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw en Jaap van Zweden. Met Il concerto barocco maakte hij 2 cd’s met muziek van onbekende barokcomponisten.

Hans Scholing is als docent klassieke techniek verbonden aan het Arnhems Conservatorium (ArtEZ) bij de afdeling muziektheater. Hij geeft privé-zanglessen en verzorgt cursussen en workshops op het gebied van stemgebruik bij onder andere de Volksuniversiteit Arnhem en bij diverse koren in het land.
Als logopedist en zangdocent is Hans verbonden aan de Pabo in Arnhem, onderdeel van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

^naar boven

 
 

PERSPAKKET


> biografie (download Word-document)

> foto's

     
         
download
JPEG document 
664 x 1000
218 KB
© Frank Muller 
  download
JPEG document 
2912 x 4368
3,88 MB
© Marcel Scholing 
   

 
 
 ^naar boven


©CR Creations web design